Sunday, 30 March 2014

hidayah itu milik Allah


Wan zati athirah nama yang diberi oleh kedua ibu bapanya . wan disebabkan ayahnya wan zakaria . keturunan wan yang mungkin nothing pada pandangan Allah . 

Sekolah pertama di tadika . dari kecil memang seorang budak yang bermasalah . dari segi perangai dan sebagainya . done in tadika terus ke sekolah rendah . dengan takdir Allah di tempatkan dikelas hadapan dan berukhuwah dengan pelbagai kawan yang alhamdulillah diberi kebijaksanaan even dirinya tidak lah bijak --" 
Done UPSR. 
Keputusan tidak memberansangkn than kawan2xnya n than kakaknya --" 

Sekolah menengah agama setiu pilihan sendiri tanpa paksaan sebab teringin nak berdikari katanya . 2thun di setiu dirinya mulakan dengan permasalah dari segi disiplin (gaduh) Dan di buang asrama . 
Berpindah ke sekolah agama khairiah . sekolah convent(only girl) di form 3 . alhamdulillah kawan baru suasana baru but karat jihiliah masih ada . 
Done PMR . keputusan lebih memberansangkan than UPSR . 
Apply to change school of technic sebab katanya minat dengan mekanikal . (kasar budak ni).
Berjaya masuk ke teknik besut . menetap di asrama . dan disini karat jahiliah makin berkarat2x.. Allahu .. Kenal erti kenikmatan dunia . lupa akan kesiksaan di sana . setelah 2tahun di teknik kenal erti couple(lelaki perempuan berpasangan) katanya.
Done SPM . keputusan tidak memberangsankn seperti PMR (shamed on u) !! 

Melanjutkan pelajaran di teknik kuala terengganu sebab katanya nak amik STPM . tapi rezeki Allah dia dapat ke politeknik dalam bidang mekanikal . politeknik tidaklah segah universiti yang di banggakan . 

Di politeknik dia masih bersama karatnya .. Tapi alhamdulillah takdirnya di sem 1 kenal kawan yang sentiasa menjaga batas2x . (jahiliah dapt di control)

3tahun ketika di sem 6 2013 . dia apply untuk stay di asrama disebabkan group projek FYP . perkara BESAR telah dialaminya sehingga merubahnya 360° . kawan2xnya mula menjauhi nya . perhaps terkejut dengan perubahannya   baik kawan kelas mahupun exhousmate nya . dia menangis . menagis untuk mempertahankan agamanya imannya istiqamahnya . katanya "sukar sangat nak jadi baik . jahat lebih diterima masyarakat dari menjadi seorang baik"
Kawan seperjuangannya membidas "jalan mujahadah tidak akan dibentangkan dengan karpet merah ! Kerana ape mujahadah itu pahit . kerana manis syurga Allah itu"

Namun dia tidaklah sekuat mujahadah yang lain sehingga dia mengadu pada abahnya . abahnya sentiasa berada disisi bangun jatuh dia . alhamdulillah dengan izin Allah . Allah pinjamkan kekuatan untuk terus berjuang. 
 
Selesai diploma selama 3tahun . 2013 adalah tahun bermakna buatnya .. Diberi pinjam kemanisan HIDAYAH .yang tidak semua orang dapat merasainya . bersyukur . bersyukur pada Allah yang satu . segala puji bagi Allah . 

Dia melanjutkan pelajaran dalam bidang yang sama (mekanikal) advance diploma(3semestar)
Dan sekarang dia di semestar ke 2 . disini imannya sekali lagi diuji . diuji dengan persekitaran hanya Allah yang tahu . tpi alhamdulillah even kekadang dia terbabas masih diberipnjaan iman itu . 

Betullah kalam Allah . di akhir zaman islam akan kembali menjadi ASING . dan beruntunglah orang yang asing itu .. Misinya sekarang dia nak menjadi MUSLIMAH YANG LUAR BIASA .bukan yang BIASA . sukar katanya tapi dengan ALLAH AZZWAJALA xada yang mustahil baginya dengan izinNya dan dia nak abiskn diploma dan ingin menjemput satu2xnya kawan ketika diploma bersama menyambung advance diploma untuk merasai KEMANISAN HIDAYAH ITU . tapi ingat sebelum menjemput ,perbaiki iman kamu perbaiki akhlak kamu . perbaiki ukhuwah kamu .

Semoga Allah permudahkan urusan hamba Allah ini . hasbunaAllah wani'mal wakeel . fi hisfizillah . allahumma ameen . 


Allah tuhanku,Muhammad rasulku,Islam agamaKu.sesungguhNya yang baik itu datang dari Allah.Hidup dan matiku kerana Allah

No comments: