Friday, 4 April 2014

don't !

Curi masa jap . Allahu . 

Lelah . study baru sikit tapi mengeluhnya yang banyak . Tiba2x rindu kg kuat mengcengkam . exam xmula lagi . lagi 2 ari . 2 paper . ONLY 2 PAPER  but bit tough . Astarfirghrullah . belaja mana senang ty . semua susah . kau yang lembik . 
Hoii ! Cakap nk be muslimah luar alam . luar biasa . dah sikit ujian banyak dah mengeluh . *shootmyhead 

N dun spill out everything on public to publish . 
Just share wif ur Lord ur Allah . He know everything than u know . wat the best 4 u . n He will give what u need not wat u want . remember . everything happen must be 'hikmah' reason we never see or not yet. 

Fi hiszillah . hasbunaAllah wani'mal wakeel . *crying 

Allah tuhanku,Muhammad rasulku,Islam agamaKu.sesungguhNya yang baik itu datang dari Allah.Hidup dan matiku kerana Allah

Thursday, 3 April 2014

SABAR !

Jangan mengeluh . teruskan pembacaan . perit memang lah perit bila baca tapi masih xingat . baca lah lagi  lagi dan lagi . sampai kamu faham. 

😥 belajar sebenarnya dari hati . bukan mata je yang melihat dan bukan mulut sahaja yang membaca . kene datang dari hati . lillahitaala . in syaa Allah . fighting ty . 2 paper jew pom . jangan mengeluh 💪 .

HasbunaAllah wani'mal wakeel . permudahkan urusan hamba mu ini .hanya pada mu aku berserah . fi hiszillah . 

Allah tuhanku,Muhammad rasulku,Islam agamaKu.sesungguhNya yang baik itu datang dari Allah.Hidup dan matiku kerana Allah

Tuesday, 1 April 2014

sahabat .....

Sahabat . aku tahu sukar untukmu melangkah . melangkah ke arah kebaikan . aku faham situasi mu kerana aku juga seperti mu satu ketika dulu . atau mungkin aku teruk dari mu . dan engkau juga tahu itu kan . 
Dan kerana Allah S.W.T aku menjadi seperti sekarang . menjadi seorang yang tidak pernah aku jangkakan dalam hidup aku . aku dapat merasai KEMANISAN IMAN dan HIDAYAH . 

Dan kerana itu . ingin sangat hati ini membawa rasa yang sama padamu sahabat . tapi hanya Allah pencipta aku yang mampu memberi mu semua itu dengan syarat kamu berusaha . usaha lah temanku . sungguh . bila kamu rasa MANISNYA IMAN itu aku pasti kamu tidak akan berani melepaskannya pergi dengan izin darinya dan istiqamah darinya . 

Tinggal segala nikmat dunia ni . mari bersama2x ku dan para tarbiyyah lain melangkah ke jalan yang sama. Jalan yang di redhaiNya . naikmat syurga JAUHHHHHH lebih nikmat dari ini . aku juga perlukan tarbiyyah . dan aku juga perlukan sahabat bersama2x berjuang berjihad fi sabilillah . 

Teman . janganlah kamu bersedih dan murahkan air matamu hanya kerana seorang manusia yangtidak menghargai kasih sayangmu . marilah teman kita serahkan jiwa kita pada pencipta kita. Dia lebih layak menerima kasih kita sebab kita nih hamba . sedarlah temanku . 

Dunia ini sementara . perjalanan kau di dunia akan menentukan syurga neraka mu . sungguh . sungguh aku sayang pada mu lilahitaala.. 

Fi hiszillah ..moga Allah redha .. HasbunaAllah wani'mal wakeel . Allahumma ameen .. 

#pray4egypt #pray4syria #pray4ikhwanulmuslimin

Allah tuhanku,Muhammad rasulku,Islam agamaKu.sesungguhNya yang baik itu datang dari Allah.Hidup dan matiku kerana Allah

Monday, 31 March 2014

BANGKIT !!!!!!!!!


Bangkit lah islam . sampai bila kamu mahu terlena . disaat sang dajjal datang menghina baru kamu mahu terjaga .???? 

Allahu . sungguh . aku takot . takot akan datang fitnah dajjal.yang lebih besar . xperlu pandang pada negara barat . buka mata buka hati . semua dah ada di negara sendiri . kemaksiatan seperti air yang mengalir . tak putus2x . sampai bila kita nak terjaga?? 

Pulanglah manusia . pulanglah ke jalan islam . barat setiap malam tidak lena tidur mereka . tidak aman hidup mereka . kerana apa . kerana bimbang akan kebangkitan ummat islam . sehingga ahli ikhwanul muslimin di bunuh tanpa pengadilan . di tindas oleh islam munafik . ingt lah PEMBALASAN ALLAH !!! AMBIL LAH PENGAJARAN AKAN UMMAT TERDAHULU !! 

Allahuakhbar .. Tepuk pipi* 
Aku yang telena . mohom bangun . mohon sedar . sampai bila mahu terlena . kuatkan semangt. Lawan nafsu . jihad hati .mujahadah dan istiqamah dalam perbuatan . fi hiszillah . moga Allah redha . moga Allah matikan aku . kita . dan kamu dalam keadaan HUSNUL KHOTIMAH !!

Allah tuhanku,Muhammad rasulku,Islam agamaKu.sesungguhNya yang baik itu datang dari Allah.Hidup dan matiku kerana Allah

WHILE.....

"Kau kata syurga tu bukan untuk orang-orang biasa. Tapi tanpa sedar, kau juga manusia biasa. Terlalu biasa. Sebab tu mudah saja tersungkur bila di caci. Mudah rebah bila di hina. Mudah bersangka buruk dengan orang sekeliling.

Apa kau ingat hati kau bersih sangat? Kau tulis entri baik-baik di blog. Kau lakarkan ayat-ayat dakwah di twitter. Kau pendekar alam maya. Berdiri megah, melangkah gagah. Realiti? Kau hancur. Sudah-sudahlah.

Assignment biar tak bersentuh. Tapi benda lain boleh pula buat, kan? Study malas. Tapi main dota boleh pula rajin kan? Exam buat nak tak nak, tapi result nak gempak, kan? Ibadah nak cepat, tidur nak lama, makan nak sedap, rumah nak bersih, duit nak banyak, Al Quran? Ah satu dua muka surat sehari kira okay lah tu. Kan?

Benda lain semua nak seronok. Bila masuk gear ibadah, cukup ala kadar. And then kau expect diri nak masuk syurga? Sedarlah diri tu, sedar."

Tampar diri lelaju . Allahu . hidup nak syok je . hidup nak senang je . HEYY . sedarlah sikit kau hidup untuk apa . untuk siapa . tujuan apa . 
Hidup nih perjalnan . perjalanan ke mana?? Ke syurga dia . ke akhirat sana . kau amal banyak syurga lah tempat kau . tapi if sebaliknya kau pun tahu ape jawapannya . 
Aku . aku banyak dosa . hari2x tidak terhitung dosa aku . malu pada Allah . malu bila buat dosa tapi masih meminta padaNya . namun pada siapa lagi aku mahu meminta . hanya pada Dia . 

Kuatkan langkah . cekallah hati . hidup ini xlama . kalau kau susah di dunia. Penat di dunia . in syaa Allah akhirat kau senang . tapi INGAT !! jangan lupa dia dalam setiap hari mu . kau cakap kau nak Dia MERAHMATI kau . jangan mulut je cakap nak Dia merahmati tapi PERBUATAN kau tidak . 

Kau cakap nak jadi muslimah luar biasa . so fighting lah . untuk akhirat sana . 
Fi hiszillah . moga Allah redha . Allahumma ameen Allah tuhanku,Muhammad rasulku,Islam agamaKu.sesungguhNya yang baik itu datang dari Allah.Hidup dan matiku kerana Allah

Sunday, 30 March 2014

hidayah itu milik Allah


Wan zati athirah nama yang diberi oleh kedua ibu bapanya . wan disebabkan ayahnya wan zakaria . keturunan wan yang mungkin nothing pada pandangan Allah . 

Sekolah pertama di tadika . dari kecil memang seorang budak yang bermasalah . dari segi perangai dan sebagainya . done in tadika terus ke sekolah rendah . dengan takdir Allah di tempatkan dikelas hadapan dan berukhuwah dengan pelbagai kawan yang alhamdulillah diberi kebijaksanaan even dirinya tidak lah bijak --" 
Done UPSR. 
Keputusan tidak memberansangkn than kawan2xnya n than kakaknya --" 

Sekolah menengah agama setiu pilihan sendiri tanpa paksaan sebab teringin nak berdikari katanya . 2thun di setiu dirinya mulakan dengan permasalah dari segi disiplin (gaduh) Dan di buang asrama . 
Berpindah ke sekolah agama khairiah . sekolah convent(only girl) di form 3 . alhamdulillah kawan baru suasana baru but karat jihiliah masih ada . 
Done PMR . keputusan lebih memberansangkan than UPSR . 
Apply to change school of technic sebab katanya minat dengan mekanikal . (kasar budak ni).
Berjaya masuk ke teknik besut . menetap di asrama . dan disini karat jahiliah makin berkarat2x.. Allahu .. Kenal erti kenikmatan dunia . lupa akan kesiksaan di sana . setelah 2tahun di teknik kenal erti couple(lelaki perempuan berpasangan) katanya.
Done SPM . keputusan tidak memberangsankn seperti PMR (shamed on u) !! 

Melanjutkan pelajaran di teknik kuala terengganu sebab katanya nak amik STPM . tapi rezeki Allah dia dapat ke politeknik dalam bidang mekanikal . politeknik tidaklah segah universiti yang di banggakan . 

Di politeknik dia masih bersama karatnya .. Tapi alhamdulillah takdirnya di sem 1 kenal kawan yang sentiasa menjaga batas2x . (jahiliah dapt di control)

3tahun ketika di sem 6 2013 . dia apply untuk stay di asrama disebabkan group projek FYP . perkara BESAR telah dialaminya sehingga merubahnya 360° . kawan2xnya mula menjauhi nya . perhaps terkejut dengan perubahannya   baik kawan kelas mahupun exhousmate nya . dia menangis . menagis untuk mempertahankan agamanya imannya istiqamahnya . katanya "sukar sangat nak jadi baik . jahat lebih diterima masyarakat dari menjadi seorang baik"
Kawan seperjuangannya membidas "jalan mujahadah tidak akan dibentangkan dengan karpet merah ! Kerana ape mujahadah itu pahit . kerana manis syurga Allah itu"

Namun dia tidaklah sekuat mujahadah yang lain sehingga dia mengadu pada abahnya . abahnya sentiasa berada disisi bangun jatuh dia . alhamdulillah dengan izin Allah . Allah pinjamkan kekuatan untuk terus berjuang. 
 
Selesai diploma selama 3tahun . 2013 adalah tahun bermakna buatnya .. Diberi pinjam kemanisan HIDAYAH .yang tidak semua orang dapat merasainya . bersyukur . bersyukur pada Allah yang satu . segala puji bagi Allah . 

Dia melanjutkan pelajaran dalam bidang yang sama (mekanikal) advance diploma(3semestar)
Dan sekarang dia di semestar ke 2 . disini imannya sekali lagi diuji . diuji dengan persekitaran hanya Allah yang tahu . tpi alhamdulillah even kekadang dia terbabas masih diberipnjaan iman itu . 

Betullah kalam Allah . di akhir zaman islam akan kembali menjadi ASING . dan beruntunglah orang yang asing itu .. Misinya sekarang dia nak menjadi MUSLIMAH YANG LUAR BIASA .bukan yang BIASA . sukar katanya tapi dengan ALLAH AZZWAJALA xada yang mustahil baginya dengan izinNya dan dia nak abiskn diploma dan ingin menjemput satu2xnya kawan ketika diploma bersama menyambung advance diploma untuk merasai KEMANISAN HIDAYAH ITU . tapi ingat sebelum menjemput ,perbaiki iman kamu perbaiki akhlak kamu . perbaiki ukhuwah kamu .

Semoga Allah permudahkan urusan hamba Allah ini . hasbunaAllah wani'mal wakeel . fi hisfizillah . allahumma ameen . 


Allah tuhanku,Muhammad rasulku,Islam agamaKu.sesungguhNya yang baik itu datang dari Allah.Hidup dan matiku kerana Allah